Välj en sida

Japan är ett land som intresserar många. Det är många som gillar landet för dess mystik, för kulturen och för maten. Många åker till Japan för att studera, och för att arbeta. Att flytta till Japan är dock inte helt enkelt.

Att bo i Japan

I Sverige är det inte helt lätt att få tag i en större bostad men i Japan är det än värre. Man bor trångt. I de större städerna bor man ofta i små ettor med kokvrå. Man har vanligen inte el via ett elbolag som Göta Energi utan man använder gas i spisen och elen betalas till det bolag man bor hos. Badrummen är ofta små och tvättmaskin har de flesta på balkongen. Frys saknas i de flesta lägenheter, eller så har kylen ett litet frysfack. Posten hämtas vanligen i postfack i trappuppgången.

Skillnader mellan svensk och Japansk mat

När det gäller att bo i Japan behöver man också äta. Maten skiljer sig en del från svensk husmanskost. Det är inte speciellt vanligt att man äter potatis, köttbullar och brunsås. Däremot är nudlar, olika pastasorter, fisk och grönsaker mycket vanligt. I Japan finns det också många olika snabbmatsrestauranger, och menyerna liknar dem i Sverige, men en del rätter är lite annorlunda jämfört med de svenska.

Att handla i Japan

I Japan finns det många olika typer av affärer. En del av dem säljer olika småsaker för en yen, som är ungefär sju kronor. Det finns också matbutiker som påminner lite om dem här i Sverige. Dock skiljer sig priserna en del. Du köper till exempel inte potatis och frukt per kilo. Det är antingen packad frukt, eller så köps de per styck. Just frukt är dyrt, men nudlar och annan pasta är väldigt billigt.

Vad kan man göra i Japan?

I Japan finns det många sevärdheter och parker att besöka. Man kan också spela i olika spelhallar, köra så kallade klomaskiner, sjunga karaoke, gå på bio och mycket annat. Vardagslivet påminner en del om det svenska livet.

Jobb och utbildning

Det är inte helt lätt att få arbete i Japan. Om man är duktig på det man arbetar inom finns det dock chans. Man kan också frilansa eller vara egenföretagare. Om man studerar kan det vara roligt att göra det i Japan, särskilt om man vill studera mer inom landets språk eller kultur.

Språket

Japanska är inte ett helt lätt språk att lära sig. Det är dock bra att kunna en del av språket innan man flyttar till Japan. På många ställen är varken polis eller invånare så bra på engelska och alla skyltar står på just japanska. Väl på plats i landet går det ofta snabbt att lära sig de viktigaste fraserna.

Divi