Välj en sida

Den japanska inredningsstilen har länge varit populär utanför Japans gränser. De senaste åren har den även fått fäste i Sverige, vilket har gett upphov till stilen japandi som är en slags hybrid mellan den skandinaviska och japanska inredningsstilen. Skandinaviska moderna detaljer kombineras med den tidlösa japanska estetiken, vilket skapar en funktionell inredningsstil som är både enkel och vacker. Här kan du läsa mer om hur du inreder i japandi-stil.

Inred med mattor inomhus och på balkongen

Nyckeln i den japanska inredningsstilen är enkelhet och funktionalitet. De flesta japaner bor i små hus eller lägenheter, vilket gör att raka linjer och funktionella möbler är ett måste för att ge ett behagligt intryck. Vikten av minimalism kommer från Zen-filosofin som går ut på att både kropp och själ ska kunna komma till ro. Hemmet ska vara en plats där man kan vila efter en stressig dag. Mattorna i japanska hem spelar därför en mycket viktig roll. En skön matta är dels en bekväm plats att vila på och den stänger även ute buller och andra oönskade ljud. I japan används traditionellt tatamimattor för att täcka golven. Det är en naturlig matta gjord av risstrån som skapar en lugn miljö.

Du kan inspireras av den japanska inredningsstilen genom att inreda med en balkongmatta och andra högkvalitativa mattor. Hos Trendcarpet hittar du många prisvärda och sköna mattor i diskreta färger. I enlighet med den japanska inredningsstilen är det viktigt att ta vara på samtliga ytor i hemmet, inklusive balkongen. Med en balkongmatta skapar du enkelt en härlig och trivsam balkong som du kan utnyttja året om. Det är en funktionell matta som tål omväxlande väder. Den är lättstädad och skyddar underlaget. Dessutom kan den dämpa ljud från gatan. Resultatet är att balkongen blir en mysig och ombonad plats som utnyttjas bättre.

Tänk funktionellt och enkelt

Inredningsstilen japandi handlar om att kombinera japansk elegans och skandinavisk minimalism. Dessa stilar har redan mycket gemensamt, vilket gör att de fungerar så bra ihop. Både den japanska och skandinaviska stilen grundar sig i enkelhet och funktionalitet. Det är ledorden om du vill skapa ett hem som är inspirerat av Japan.

Enkelheten kommer exempelvis från raka linjer, diskreta färger och naturinslag. Funktionalitet kommer från praktiska möbler och inredningsdetaljer där varje sak har en viss funktion. Det kanske låter tråkigt, men det handlar om att endast ha noggrant utvalda föremål framme för att ge mer ordning och reda. Inspireras av den japanska TV-personligheten Marie Kondo och rensa hemmet enligt KonMari-metoden. Det kommer att ge ett organiserat och mer harmoniskt hem. Att endast ha få saker istället för prylar i överflöd är dessutom bättre för miljön eftersom det inte bidrar till slit-och-släng-samhället i samma utsträckning.

Välj diskreta färger

För att ge hemmet en japansk känsla bör du välja diskreta färger som vitt, grått, beiget och svart. Naturmaterial som bambu och annat ljust trä passar också bra i ett japandi-hem. Genom att inreda med naturnära nyanser skapar du ett harmoniskt hem där själen kan komma till ro.

Divi