Välj en sida

De allra flesta är väl bekanta med det japanska köket genom den eleganta rätten sushi. Rätten tycks dessutom vara en riktig vattendelare. Här finns inget mitt emellan. De flesta antingen älskar eller avskyr den. Men för er som verkligen inte gillar sushi så finns det så mycket mer att prova från det japanska köket. Här nedan följer några få exempel på andra japanska maträtter som kan vara värda att prova.

TeJapanese_Cuisine_Kaiseki_Ryori_2mpura

Tempura är friterad mat. Denna maträtt introducerades i Japan redan på 1500-talet från portugiserna som då besökte landet. Tempuran är tillagad av kött, fisk, skaldjur eller grönsaker som panerats och därefter friterats i olja. Rätten serveras med dashi (buljong) eller en mild sojasås och ris eller ibland nudlar. För den som är ovan vid japanska smaker så brukar tempura vara den rätt som lättast slinker ner.

Sukiyaki

Sukiyaki är en sorts japansk köttgryta och från början en mycket simpel rätt som serverades främst bland japanska bönder. Rätten består av kött, gärna oxfilé, som skivats tunt och kokas tillsammans med grönsaker, svampar och tofu i vatten smaksatt med risvinäger och sojasås. Traditionellt äts rätten direkt ur grytan som placerats mitt på bordet. Matbitarna doppas sedan i rått ägg innan de äts.

Yakiniku

Ordet Yakiniku betyder, tämligen rakt översatt, ”grillat kött” men används oftast på samma sätt som ordet barbecue. Rätten tillreds oftast av nöt eller fläsk och köttet kan vara både marinerat eller utan marinad och serveras med en söt och en kryddig sås som ofta baseras på soja och risvinäger. Rätten tros ha uppkommit i flyktingläger i Osaka strax efter andra världskriget.

Okonomiyaki

Japansk ”pizza” är i princip en tunn fläskpannkaka som sedan fyllts med kål eller nudlar. Rätten tillägas på en häll och toppas i efterhand med till exempel olika såser, tonfisk och majonnäs. Fläsket i själva pannkakan kan ibland ersättas av annat som pilgrimsmusslor eller bläckfisk.

Så varför inte prova att vidga dina vyer och testa någonting nytt. Recept finns på internet på sidor som exempelvis matklubben.

Divi