Välj en sida

Japan är ett exotiskt, fascinerande land som ligger i öst. Japan är den uppåtgående solens rike. Japans flagga består av en röd ring mot en vit bakgrund som lär symbolisera en soluppgång.

Japan fram till andra världskriget var en riktig stormakt och ett framåtsträvande imperialistiskt rike. Landet är ett kejsardöme och samtidigt en modern demokrati där kejsaren mest är en symbol och inte har så mycket reell makt.

Japan är en önation, ett örike. Men fram till andra världskriget hade Japan betydande landområden på det asiatiska fastlandet, bland annat i Kina. Efter den svidande förlusten i slutet av andra världskriget när USA lyckades besegra Japan genom att släppa världens två första atombomber som använts i krig, förlorade Japan dem. Japans militära kapacitet är även sedan andra världskriget helt och hållet inriktad på defensiva förmågor, efter ett avtal mellan Japan och omvärlden som Japan har behövt hålla.

Krig och fred

Efter andra världskriget slöt Japan fred med USA . Något som dock kanske är mindre välkänt är att Japan och Ryssland / Sovjetunionen (Sovjetunionen på den tiden, men numera Ryssland) faktiskt fortfarande befinner sig i öppet krig med varandra, åtminstone formellt på pappret. Någon definitiv fred ha aldrig slutits även om länderna inte för aktivt krig mot varandra. Situationen är ju en aning absurd när länderna fortfarande formellt har kvar en krigsförklaring mot varandra trots att något krig i praktiken inte finns mellan länderna.

Ekonomisk utveckling

Japan har utvecklats mycket under 1900-talet vad gäller ekonomin och är ett av världens mest högteknologiska länder. Redan på 1960-talet byggdes det första höghastighetståget i Japan och många fler har det blivit sedan dess. Det handlar om ursnabba tåg som kan köra i över 300 kilometer i timmen mellan den enorma huvudstaden Tokyo med sina bortåt 20 miljoner invånare (det gör Tokyo till en av världens allra största städer vad gäller folkmängd) och de mindre, men fortfarande väldigt stora japanska storstäderna i norr och i sydväst, som Nagoya, Kyoto, Osaka och Kobe till exempel.

Matkultur

Japan är känt världen över för sin mat, inte minst sushi som är en slags rå fisk. Om man äter japansk mat men råkar få ont så kan man behöva uppsöka akut tandvård i stockholm eller i någon annan stad. Man kan dock vara ganska lugn för sushin är rätt mjuk och inget som kan göra att man råkar få en bit som lossnar.

Man kan även testa japanskt godis. Det finns många spännande smaker. En del godis har motiv från japanska böcker, serie och figurer, som Nintendofigurer eller Hello Kitty.

Japan är ett ganska litet land och även väldigt bergigt så det finns inte så mycket land att bygga på. Det har i kombination med en befolkning på över 100 miljoner gjort att Japan har blivit ett av de mest tätbefolkade länderna i världen inne i städerna. Många japaner bor trångt i sina små lägenheter. Å andra sidan finns det japanska parker och gamla byar där man kan känna närheten till naturen.

Divi