Den japanska matkulturen och smakerna liknar inte alls det vi äter i Sverige och Skandinavien. Grunden i den japanska matlagningen är att måltiderna innehåller vitt ris, en soppa med bitar av kött, fisk, grönsaker eller alger samt rå fisk. Fisk är en bas som nästan alltid finns med i någon form. Måltiden fortsätter sedan med ett antal rätter i små portioner. Det är ytterst sällan som en japansk måltid endast består av en enda rätt. Det japanska köket bjuder på spännande smaker med färska ingredienser och anpassas ofta efter årstiden. Vanliga smaksättare är ingefära, wasabi och soja. Nudlar, soppor av olika slag och sushi är karakteristiskt för maten från Japan.
Sushi är olika små bitar och rullar av ris, rå fisk, skaldjur och grönsaker. Man doppar sushibitarna i en sås som man blandat till av soja och wasabi. Inlagd ingefära brukar alltid ingå på tallriken. Sushin fyller man ofta med lax, krabba, räkor, tonfisk, avokado, bläckfisk, gurka, ål eller tamagoyaki.
Maten i Japan äts oftast kall. En av anledningarna är att råvarorna oftast äts råa. Även rätter som har friterats (exempelvis fisk, räkor, kyckling och kött) får ofta svalna innan mat äter dem, men soppor och vissa andra maträtter äts oftast varma. Måltiden delas in i en början, en mitt och ett slut. Soppan kommer nästan uteslutande som den första rätten tillsammans med några bitar rå fisk som kallas för Sashimi. I mitten äter man flera smårätter och som avslutning äter man ris, miso-soppa och dricker te samt avnjuter lite färsk frukt. Det är inte ofta japanerna äter traditionell efterrätt, såsom vi är vana vid.
Du känner antagligen till pinnarna som man äter med i många asiatiska länder? När man äter mat i Japan använder man inte de traditionella besticken som vi är vana vid i Sverige. Istället äter man med speciellt tillverkade pinnar. Dessa pinnar har använts av japanerna under väldigt lång tid, och från början kom traditionen från Kina. Att äta med pinnar kan vara lite klurigt till en början, men om man ber någon som kan använda dem visa hur man gör tar det oftast inte lång tid innan man får till tekniken själv.