Alla som någon gång varit i Japan inser snabbt att det är ett land där deras historia och nutid lever sida vid sida för att bilda en kultur som är en blandning av traditioner och moderna företeelser. En tradition som lever kvar inom japansk kultur än idag är no-teatern, en teaterstil som har framförts i landet sedan 1300-talet.
Teaterstilen utvecklades från andra populära japanska teaterformer, som dengaku, shirabyoshi och gagaku. Det var framförallt en man vid namn Kanami som utvecklade no. Under beskydd av Yoshimitsu Ashikaga (den blivande shogunen) kunde han skapa en slags sammanslagning av sarugaku, som kännetecknades av akrobatisk dans, och dengaku, en rituell teaterform med dans och recitation. Tillsammans blev de två en teaterform som föll den dåvarande aristokratin väl i smaken. No-teater har sedan i sin tur inspirerat efterkommande teaterformer – den lade till exempel grunden för den mer kända kabuki-teatern.
No karakteriseras av långsamma rörelser som utförs enligt strikta mönster, tillsammans med dialog som uttalas i ett mässande tonläge. Texterna är poetiska, och no utförs än idag på klassisk japanska, vilket betyder att det inte alltid är lätt för en modern japansk publik att ta till sig pjäserna.
Skådespelarna i no-dramer använder sig av masker och särskida klädedräkter, som används för att identifiera vilken typ av roll de spelar. Det finns fyra huvudsakliga typer av skådespelare inom no, som tränar på helt olika sätt. En skådespelare som är tränad för en viss kategori kan inte spela roller från en annan kategori. Den vanligaste typen av skådespelare är shitekata, som kan spela huvudroller (shite), biroller (tsure), kör (jiutai) och scenassistenter (koken). Den andra huvudkategorin är wakikata, som spelar motspelare (waki) till huvudrollen. Förutom dessa finns också kyogenkata, som spelar en särskild typ av teater som används som pausunderhållning i no, och hayashikata, det vill säga musikerna.
Om du drömmer om att åka till Japan för att uppleva en föreställning av en no-teater, men du inte har råd, kan du förutom att spara pengar till resan också spela på lotto på Megalotto.com. Även om chanserna är små att du vinner storvinsten, har du i alla fall en liten chans, och du har dessutom roligt under tiden du sparar pengar på det långsamma sättet till din resa.