Välj en sida

Runt om i Japan firas under hela året så kallade matsuri, festivaler. Lokala festivaler firas på olika datum i hela landet, och av olika anledningar. Det är vanligt att festivalerna sponsras av ett närliggande tempel, men det finns också sekulära festivaler. Det alla festivaler har gemensamt är dock att de vanligtvis bygger kring en viss händelse under kvällen, och att det på festivalområdet finns olika stånd uppsatta där man kan köpa klassisk japansk festivalmat och spela klassiska japanska festivalspel.

Typisk mat som säljs på dessa festivaler är till exempel takoyaki. Takoyaki är en slags bollar av vetemjölsbaserad deg, som fylls med finhackad bläckfisk, tempurarester, inlagd ingefära och gräslök. Efter att de har tillagats i en särskild panna penslas de med takoyakisås (som påminner om Worcestershire-sås) och majonnäs.

En vanlig lek vid stånden kring en festival är det som på japanska kallas kingyo-sukui. Den går ut på att man med en särskild skopa ska försöka fiska upp guldfiskar ur ett kar. Det gäller att vara försiktig, för skopan är gjord av ett material som lätt går sönder. Man får fortsätta fiska upp guldfiskar till sin egen balja ända tills skopan har gått sönder så mycket att man inte längre kan använda den, då spelet är över. Annan underhållning som brukar anordnas i anslutning till dessa festivaler är karaoketävlingar och sumomatcher.

På vissa festivaler är höjdpunkten en parad, där stora paradvagnar har förberetts innan. Det är vanligtvis grannar i kvarteren på orten som går ihop och skapar dessa paradvagnar. Det är också vanligt att paraden inleds med att den lokala gudomen, kami, visas upp i en så kallad mikoshi, som är ett slags portabelt shintotempel i form av en bärstol. Det är vanligt att delar av de mest populära lokala festivalerna sänds på nationell tv, så att alla kan njuta av spektaklet. En mycket populär sådan festival är Gion Matsuri, som äger rum i Kyoto under hela juli månad. Höjdpunkten på festivalen är just en parad, som hålls både den 17 juli och den 24 juli. Under tre kvällar före den stora paraden stängs hela Kyotos centrala delar ner för biltrafik. Dessa nätter kallas för yoiyama, yoiyoiyama respektive yoiyoiyoiyama. Under dessa kvällar är det vanligt att vissa gamla privata residenser i Kyotos kimonohandlardistrikt öppnar för allmänheten, för att visa upp värdefulla släktklenoder. Det är ett av få tillfällen allmänheten har att se Kyotos traditionella, japanska hem.800px-omiya_hachiman_shrine_mikoshi

En annan festival som arrangeras i Kyoto, men i maj varje år, är Aoi Matsuri. Det är en festival som anordnas av de två Kamo-templen i den norra delen av staden, Shimogamo-templet och Kamigamo-templet. Festivalen har fått sitt namn efter de blommor, stockrosor, som används som dekorationer under hela fesitvalen. ”Stockros” heter nämligen aoi på japanska.

Vid festivaler som dessa är belysning självklart en viktig aspekt, eftersom de flesta sker på kvällstid. Om du planerar att anordna något liknande i Sverige är det därför viktigt att i god tid i förväg ta kontakt med en elektriker för att diskutera möjligheterna att koppla el till den utomhusbelysning som ska användas. Du hittar en elektriker i Stockholm som du kan anlita för jobbet på Wiseup.se.

Divi