Att studera i Japan har blivit alltmer populärt både bland svenskar och andra nationaliteter. Miljöombytet, nya erfarenheter och studierna i sig lockar kunskapstörstande studenter. När man studerar i Japan är läsåret indelat i två eller tre terminer. Det är skolan som avgör upplägget. Oftast börjar man i april och avslutar i mars året efter. Vissa högskolor startar istället i september eller oktober.
När man vill söka till studier i Japan ska man vända sig direkt till den aktuella högskolan eller universitetet. Det finns oftast krav på gymnasiebetyg samt språkkrav i engelska eller japanska. Det är dessutom vanligt med inträdesprov. Om man blivit antagen till studier i Japan finns det en hel del saker att tänka på och förbereda. Du behöver till exempel ansöka om visum och hitta lämpligt boende. Oftast kan studievägledaren på universitetet eller högskolan hemma i Sverige hjälpa till med rådgivning och tips på vägen. Att ta kontakt med befintliga studenter på plats är ett annat bra tips för att få viktig information.
En av fördelarna med att studera utomlands är att du aldrig får mycket bättre möjligheter att lära dig språket än på hemmaplan. Att dagligen få lyssna till och träna sig i att prata språket med människor som har det som modersmål är ovärderligt. Som student i Japan eller något annat land brukar det vara lätt att skaffa sig nya vänner. Umgänget med de nya vännerna öppnar upp för ytterligare möjligheter att träna i språket, ta del av kulturen och få spännande erfarenheter för livet.
För att finansiera sina studier i Japan kan man få studiemedel från CSN. Studiemedel kan godkännas vid studier på universitet, högskolor, yrkeshögskolor, språkskolor och konstnärliga skolor av olika slag. Om man reser till Japan för att läsa en språkkurs kan man vara berättigad till studiemedel om kursen är minst 13 veckor lång och omfattningen är heltid. Ett annat krav är att kursen ska sluta med ett kunskapsprov som ger dig ett betyg. Ett annat alternativ är att söka stipendium. Det finns flera olika stipendier som man kan söka för att bättre klara sig ekonomiskt vid sina utlandsstudier.