Välj en sida


Vi behöver alla en paus från vardagen då och då – vare sig det handlar om att besöka ett spa och få massage eller bara avnjuta en kopp te eller ta ett varmt bad. Välbefinnande handlar om mycket mer än träning och god fysisk hälsa. Det handlar också om att hitta ett inre lugn och kunna njuta av små saker i vardagen. Det japanska ordet Qi (på svenska Ki) är sammankopplat med harmoni och välbefinnande, liksom olika spa- och avslappningsmetoder från landet.

Qi – livsenergiSANYO DIGITAL CAMERA

Ordet Qi översätts ibland till livsenergi på svenska. Begreppet, som hör samman med fengshui, akupunktur och qigong med mera, kan dock ha lite olika betydelser. Qi ses som grunden av varje människokropp, och med qi i obalansen kan kroppen insjukna. Genom till exempel olika rörelser och metoder, så som qigong och meditation, kan man stärka sitt qi. Qi är alltså en av grundpelarna och teorierna bakom vissa varianter av avslappning, spa och yoga med mera.

Spa och avslappning

Asien, och inte minst Japan, är ofta inspirationer till spaanläggningar runtom i Sverige. Det populära spa-hotellet Yasuragi är ett sådant exempel. Här finns klassiska badtraditioner från Japan, liksom spa- och massagebehandlingar, hälsosam mat och många andra aktiviteter. Dessa bad, som heter onsenbad, ska ha en avkopplande effekt. Badet avslutas med vulkaniskt bad för att rena själen och inte bara den fysiska kroppen.

Qi och spa i hemmet

Såväl qiövningar som spabehandlingar i japansk anda kan kännas svåra att få till i hemmet. Med lite fantasi är det dock inga svårigheter. Du kan göra olika saker beroende på hur mycket tid du har. Via Youtube kan du hitta enklare qigong-övningar eller yogaövningar som du kan utföra på en matta i hemmet. Glöm inte heller bort det viktiga badet. Fyll karet med hett vatten och gärna någon väldoftande olja. Tänd ljus och sätt på en avslappnande musik. Efter badet kan du med fördel smörja in dig med väldoftande krämer. Såväl ljus, som badskum och krämer med en avslappnande effekt kan du hitta hos det populära märket Rituals.

Divi