Det var för längesedan i Indien, som Siddharta Gautama, senare känd som Buddha, nådde insikten att människan kände otillfredsställelse även om hon hade allt hon önskade. Slutsatsen blev att lycka inte beror på vad vi har utan på vad vi är. Siddharta lämnade efter sig buddhismen, eller ”dharma”, en slimmad version av hinduismen.
Det spelar ingen roll om du är buddhist, ateist, muslim, kristen, hindu eller vad som helst. Att vara med om en närståendes död är utan tvekan en av livets största utmaningar. Det drabbar oss alla någon gång i livet och det är vid sådana tillfällen som vi kan behöva hjälp. Mitt i sorgen när någon dör uppstår oftast praktiska problem som behöver lösas. Begravningen behöver planeras och det kan också finnas juridiska frågor kring dödsboet som behöver rätas ut. Det är där Lavendla kan komma till hjälp. De är en begravningsentreprenör som har stor vana av att hantera alla typer av frågor som kan uppstå i samband med ett dödsfall. Hör av dig till dem, om du behöver, för kostnadsfri rådgivning.
Buddhismen spreds från Kina till Japan
Det var under sjätte århundradet som buddhismen gjorde sitt inträde i Kina via en munk som kallades för Bodhidharma. Det var i Kina som buddhismens läror transformerades till den form av buddhism som nu är känd som kinesisk Zen. Därifrån spreds läran till Japan och den koreanska halvön.
Den person som haft enskilt störst betydelse för zenbuddhismen i Japan är zenmästaren Dogen Zenji som levde mellan 1200-1253. Han började sin bana som munk vid ung ålder i ett tempel nära Kyoto. Redan tidigt började han fundera extra mycket över en lära i buddhismen som dominerade under den tiden. Läran var ett koncept som sades ha lärts ut av Buddha som innebär att alla levande varelser är upplysta i sig själva. Enligt den tesen finns det med andra ord ingen upplysning att hämta. Om det nu var så att alla redan var upplysta, undrade Dogen, varför hade så många genom historien ändå sökt upplysning?
För att få reda på svaret reste Dogen till Zenbuddhismens hemvist i Kina. Där fick han lära sig att inte söka upplysning, att zen i dess renaste form handlade om att helt enkelt sitta i tystnad och meditera här och nu. 28 år gammal återvände Dogen till Japan. Han lade i och med det grunden för den påverkan zen fortfarande utövar över Japans samhälle.
Lärdomar från zen
Zenbuddhismens främsta lärdom består i att försöka förstå livet utan inblandning av konceptuella tankar. Att så rent som möjligt erfara livet med våra sinnen, utan att våra funderingar står i vägen. Det läggs också stor vikt vid självdisciplin och dagliga rutiner som städning och annat som är bra för både kropp och själ.